Zonnepanelen zijn momenteel zeer populair en worden op steeds meer woningen toegepast. Het is een duurzame keuze dat op den duur veel geld zal besparen. Jij bent immers jouw eigen energieleverancier, waardoor jij niet langer hoeft te kampen met de schommelende energieprijzen van de huidige energieleveranciers.
Helaas ondervinden de eigenaren van zonnepanelen gezamenlijk een vervelend probleem: vogels onder zonnepanelen. Hoewel de vogels ijverig zoeken naar een geschikte plek om te schuilen voor de felle zon of harde regenbuien en het erg sneu is om de vogels van jouw dak te verjagen, is het toch verstandig om de vogels zo ver mogelijk van jouw dak met zonnepanelen vandaan te houden. Dit is waarom!
Waarom nestelen vogels zich onder zonnepanelen?
Gedurende het jaar bieden de zonnepanelen veel voordelen. Zo zullen de panelen in de zomer een ultieme schaduwplek creëren, waardoor de vogels de felle zon kunnen vermijden. Zij hebben onder de zonnepanelen de mogelijkheid om af te koelen. Bovendien zullen de vogels zich kunnen verstoppen voor roofvogels en andere gevaren.
Tijdens het produceren van energie warmen de panelen op. In de winter kan dit een gunstige eigenschap zijn voor de vogels. In de koude tijden zoeken de vogels naar warmere plekken om zich op te warmen. Doordat de panelen ook in de winter warm zijn, zullen de vogels zich al te graag onder de zonnepanelen vestigen. Bovendien zal de locatie zeer geschikt zijn om hevige sneeuw- en regenbuien te vermijden.
Waarom zijn vogels een gevaar voor ons?
Vogels zullen het comfort van jouw woning zeer nadelig beïnvloeden. Eigenaren van zonnepanelen zullen voortdurend kampen met het geluidsoverlast van de vogels. Bovendien vliegen de vogels voortdurend heen en weer, waardoor de omgeving wordt bedekt met vogelpoep. Vaak zijn ook de panelen zeer vervuild met vogelpoep, waardoor ook de opbrengst sterk verminderd.
Verder kunnen de vogels ook zorgen voor een onveilige situatie. Hoewel de panelen volledig brandveilig zijn, wordt deze eigenschap door de vogelnesten in gevaar gebracht. Onder het volledige systeem ligt veel elektronica dat opwarmt als er energie wordt geproduceerd. Een vogelnest is zeer brandgevoelig. Hoewel een vogelnest niet zomaar in brand vliegt, dit kan enkel gebeuren als de temperatuur hoger dan 200 graden Celsius is, kunnen wij geen garantie geven dat het nooit gebeurt. In de zomer warmt het dakbedekking namelijk ook op. In combinatie met de warme zonnepanelen en de brandgevoelige vogelnesten kan dit een vervelende situatie als gevolg hebben.
Oplossing
Indien jij wilt genieten van de rust en een omgeving zonder vogelpoep, is het belangrijk dat de vogels uit de buurt blijven van jouw zonnepanelen. Maar hoe doe je dat? De zonnepanelen vogelwering is de oplossing. Hierbij wordt een kunststof strip met naalden rondom de zonnepanelen geplaatst, waardoor het voor de vogels vrijwel onmogelijk wordt om nog onder de zonnepanelen de komen. De ruimte onder de panelen is immers afgesloten. Hierdoor zullen zij op zoek moeten gaan naar een andere schuilplaats.